25.02-06.02.2019 Седмица на Математиката


Последен отглас от „Седмицата на математиката-2019“ – днес получиха отличията си – грамоти и награди, победителите в конкурсите „Най-добър математик“, „Един компютър-много мишки“, „Математическа презентация“, „Най-бързо намиране на информация в Интернет“, „Математическо състезание“.
„Най-добри математици“ в прогимназиален етап се оказаха Ванеса от VІб, Петър от Vа и Теодора и Виктор от VІІа. В гимназиален етап в „Най-добър математик“ се отличиха Вероника и Димо от ХІІ кл и Християна от VІІІа. Класовете първенци в състезанията с „Един компютър-много мишки“ са Vб и VІІа. От немалкото бързи „търсачи“ на информация в Интернет, при най-много различни въпроси, отличените са Теодора от VІІа и Любомир от Vб. С най-добри математически презентации от многото представени, се оказаха Вероника от VІІа и Димитър от ХІа. В „Математическото състезание“ между Ха и ХІ клас грамотата е за ХІ клас.
Благодарим на ръководството и на директора ни, г-жа Христина Петкова, за подкрепата и щедростта!


Закрихме СЕДМИЦАТА на МАТЕМАТИКАТА!
От 25.02 до 06.03, под ръководството на учителите по математик и информационни технологии в училище се проведоха и състояха редица събития, състезания, конкурси. Както се вижда от програмата, започнахме с откриване и викторина при участието на ученици от почти всички класове. На най-много въпроси отговориха Алекс и Мартин от 11 клас и Паула от 7а.
Във вторник, на 26.02, в междучасията разбрахме кой най-бързо намира информация в Интернет. При ключови думи „Фибоначи“, „Редица на Фибоначи“, „Златно сечение“, „Златен триъгълник“, „Златен правоъгълник“, „Числата и природата“ и участници от почти всички класове на няколко серии, най-бързи се оказаха Любомир от 5б, Теодора от 7а, Божидара, Алекс и Мартин от 11 клас.

Голямо усилие положиха участниците в конкурса за решаване на задачи „Най-добър математик“. За седмица, участниците решаваха комплекти задачи, определени от учителите им. Най-добрите от двете възрастови групи се оказаха Ванеса от 6б, Петър от 5а, Теодора и Виктор от 7а, Вероника и Димо от 12 кл и Християна от 8а.
Голям турнир се получи в/и между класовете 5а,б и 7а,б при решаване на тестове със системата Envision за един компютър с много мишки. Победителите вътре в класовете накрая се „пребориха“ помежду си и така победителите тук се оказаха 5б и 7а класове.
Завършихме седмицата със състезание в 3 кръга между отбори от 10 и 11 класове. С разнообразни занимателни, но не лесни задачи, в съчетание с музикални задачи, интересна анкета и математически фокус, участниците показаха (или-не дотам) своите знания, умения, съобразителност и екипност. Победиха 11 клас. Най-добри индивидуални изяви имаха Христо от 10 и Сашо от 11.
Участниците и учителите получиха поздравления и приветствия от г-н Цветан Тодоров, гост и представител на училищното ръководство, който и обяви наградените ученици в конкурсите и състезанията.
По традиция, накрая, бе изядена голяма торта, с надпис „Аз обичам математиката!“ –  мотото на Седмицата на математиката за тази година.
Подробности за различните събития, конкурси и състезания ще бъдат публикувани на сайта на училището.